Bažant bílý ušatý – Crossoptilon crossoptilon (Hodgson, 1838)

  • Poddruhy: C. c. crossoptilon, dolani, drouynii, lichiangense
  • Výskyt: Tibet, Čína
  • Obývá: skalnaté svahy smíšených horských lesů  3000-4300 m n. m.
  • Stav v přírodě: Near Threatened – téměř ohrožený
  • Stav v zajetí: velmi vzácný
  • Dospělost: druhým rokem
  • Délka: dospělci až 96 cm, kohout větší
  • Hmotnost: kohout až 2750 g;  slípka až 2050 g
  • Snáška: 4-7 vajec
  • Inkubace: 24 dnů
  • Velikost kroužků: 14
  • Populace v ČR: velmi vzácně chován Crossoptilon crossoptilon drouynii
  • Náročnost chovu: náročný